Παρασκευή, 25 Απριλίου 2008ΣΥΝΤΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ
Σε 24 μίλια απόσταση από την Κύμη, γύρω στη μιάμιση ώρα με το πλοίο Αχιλλέας, της εταιρίας λαϊκής βάσης των κατοίκων του νησιού, βρίσκεται το γραφικό νησί της Σκύρου. Ένα νησί που οι άνθρωποι του σε πείσμα των καιρών κρατούν γερά τις παραδόσεις τους. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 2600 κάτοικοι και ως επί το πλείστον ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Η Σκύρος γεωγραφικά ανήκει στις Βόρειες Σποράδες και η γεωμορφία της είναι σχεδόν ίδια με της Εύβοιας. Καταπράσινο το βόρειο μέρος της νήσου με ατέλειωτα δάση, ξερό και πετρώδες το νότιο τμήμα της νήσου ,κυκλαδίτικο τοπίο.

Αν όπως λένε η πρώτη άποψη είναι το ήμυσι του παντός τότε η πρώτη εικόνα του Χωριού θα σας καταπλήξει. Μετά την στροφή του δρόμου παρουσιάζεται μπροστά σας μια παραμυθένια πολιτεία. Η Χώρα της Σκύρου, το Χωριό για τους Σκυριανούς, είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στο βουνό του νησιού αόρατη από όλες της πλευρές της θάλασσας παλαιότερα, μιας και δημιουργήθηκε από ανάγκη για να προφυλαχτούν οι κάτοικοι από τον φόβο των επιδρομών ,ειδικά των πειρατών.

Φύλακας προστάτης του νησιού ο Αϊ Γιώργης ο οποίος βρίσκεται πάνω από την χώρα σαν ‘φύλακας άγγελος’. Το μοναστήρι του Αι Γιώργη ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Ελλάδας. Λίγο πιο δίπλα το μεσαιωνικό κάστρο με το εντυπωσιακό λιοντάρι-δράκο στην είσοδο του. Δυστυχώς ο σεισμός είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τα δυο πολύ σημαντικά μνημεία και έτσι είναι κλειστά για τους επισκέπτες. Στη Βόρεια πλευρά του χωριού μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Φαλτάιτς, το αρχαιολογικό μουσείο και να δείτε στην ομώνυμη πλατεία το άγαλμα της Αιώνιας Ποίησης προς τιμήν του Άγγλου ποιητή Μπρούκ.

Τα παραδοσιακά κτίσματα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και οι περίπατοι μέσα στα στενά σοκάκια θα σας μείνουν αξέχαστοι.

Μέσα στο Χωριό θα βρείτε μαγαζιά με είδη λαϊκής Σκυριανή τέχνης, κέντημα, ξυλογλυπτική, κεραμική, υφαντουργία. Η παράδοση στη Σκύρο βρίσκεται παντού. Από τον ηλικιωμένο παππού που φοράει την παραδοσιακή βράκα με τα τροχάδια, τα σκυριανά παπούτσια ακόμα και σήμερα, έως τους γάμους στα πανηγύρια και φυσικά στο ξακουστό Σκυριανό καρναβάλι του γέρου της κορέλας και του Φράγγου.

Το νησί βέβαια δεν έχει να επιδείξει μόνο την ιστορία του και την παράδοση του. Πολλά κέντρα διασκέδασης, το καλύτερο ίσως φαγητό της Ελλάδας στα περισσότερα εστιατόρια του και φυσικά μοναδικές παραλίες. Μοναχικές, κοσμοπολίτικες, με άμμο, με βότσαλα, με την σκιά του πεύκου στην παραλία, ανοιχτές , κολπίσκοι εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές για λάτρεις του σπόρ και του ψαρέματος.......WWW.SKYROSON.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: