Παρασκευή, 25 Απριλίου 2008
Η νήσος Εύβοια είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Α. Μεσογείου. Έχει έκταση 3.772,9 μέτρα ,το μήκος της είναι 160-180 χιλιόμετρα ,το πλάτος 8-50χιλ.και πληθυσμό 215.316 κατοίκους. Το μήκος των ακτών της Εύβοιας είναι 678χιλ,
Ο νομός της Εύβοιας περιλαμβάνει επίσης και την νήσο Σκύρο , ένα κομμάτι της πρώην Βοιωτικής ακτής, και πολλά μικρά νησάκια.
Η Εύβοια είναι το νησί της ποικιλίας και των εκπλήξεων. Το βόρειο και κεντρικό μέρος του νησιού είναι καταπράσινο με μεγάλη ποικιλία βλάστησης και πάρα πολλά ενδημικά φυτά. Το νότιο τμήμα του νησιού είναι ξερό και βραχώδες και θυμίζει πολύ έντονα τις Κυκλάδες. Η ποικιλία και το πλήθος των θεμάτων που θα βρείτε στην Εύβοια θα σας καταπλήξουν. Επισκεπτόμενοι το νησί και τα μουσεία του είναι σίγουρο ότι θα περελάσουν μπροστά σας όλες οι εποχές ,οι ιστορικοί και προϊστορικοί περίοδοι.
Στην Βόρεια Εύβοια στην Κερασιά μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο παλαιοντολογικών ευρημάτων. Στα αρχαιολογικά μουσεία της Χαλκίδας, και της Ερέτριας θα βρείτε εκθέματα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Όλη η Εύβοια είναι γεμάτη από βυζαντινά μνημεία, ενετικούς πύργους και χριστιανικά μνημεία όλων των περιόδων. Στην Νότιο Εύβοια μπορείτε να δείτε τα μοναδικά στον κόσμο δρακόσπιτα. Στην άλλη άκρη της Εύβοιας στην Αιδηψό υπάρχουν τα περίφημα και γνωστά από την αρχαιότητα για τις ιαματικές ιδιότητες τους λουτρά Αιδηψού. Στα λαογραφικά μουσεία θα βρείτε όλο τον λαϊκό πολιτισμό αλλά και κάνοντας μια επίσκεψη στα χωριά θα ζήσετε εκδηλώσεις και ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.
Η Ευβοϊκή φύση συνδυάζει το βουνό και την θάλασσα στην ιδανικότερη μορφή της. Στις πεντακάθαρες παραλίες κατεβαίνουν έως την άκρη της αμμουδιάς τα πεύκα και χαρίζουν απλόχερα την σκιά τους. Μεγάλες ανοιχτές παραλίες ή μικρές σε ορμίσκους, με βότσαλα ή άμμο, ερημικές ή οργανωμένες και κοσμικές με όλα τα θαλάσσια σπόρ, όλες το ίδιο όμορφες και ελκυστικές. Τα βουνά της Εύβοιας με την πλούσια χλωρίδα προσφέρονται για περιπάτους, αναρρίχηση, ορειβασία, ποδηλασία του βουνού. Υπέροχα σπήλαια, φαράγγια, συμπληρώνουν το υπέροχο τοπίο της Ευβοϊκής γης....www.eviac.gr και www.eviaon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: